Bookis: Fremtidens bokhandel

Vi beveger oss videre inn i den teknologiske verden, og digital økonomi er i hovedfokus. Digital økonomi har gjort det mulig for forbrukerne å føre prissammenligning, det gjør det også mye enklere for gründere å etablere seg. En av grunnene til dette er at mange tidligere kostnadselementer forsvinner med digitaliseringen som gjør at nye inntektskilder oppstår. Jeg snakket i en av mine tidligere innlegg om forskjellige sektorer som må se seg nødt til å omstille seg, på grunn av at man kan benytte AI og maskinlæring til å effektivisere en del av arbeidet. Vi skal gå litt nærmere inn på digitale plattformer og hvordan Norske plattformer som er i markedet. Professor og foreleser Arne Krokan introduserte oss for digital økonomi, en meget spennende og interessant del av faget Digital Markedsføring. Videre vil jeg ta for meg bedriften Bookis og se litt nærmere på hva som gjør at Bookis er en digital plattform?

Bilde: Freepik.com
https://www.freepik.com/free-photo/people-using-smartphones-train-platform_2755651.htm#page=2&query=Digital+platform&position=26

Hva er en Digital Plattform?

En digital plattform menes med en teknisk løsning som er optimalisert for å samle, oppbevare og bearbeide data du samler inn. I en artikkel som ble publisert av Atea beskriver de digitale plattformer som en nettbank bare for datainnsamling, med andre ord alt man kan hente data fra. Om du har en nettside vil det være alt av Google-søk eller mediekontorer som har vært inne på nettsiden din, dette er data som blir innhentet og lagret som du kan få en oversikt over. Det kan sammenlignes som en nettbank der du får oversikt over hva du har på kontoen og ulike måter du kan benytte deg av midlene dine på.

Digitale plattformer er bygget opp slik at data hentes og lagres på en rask og enkel måte som gir deg som privatperson eller virksomhet en verdifull oversikt som kan brukes til å gjøre små endringer på en markedsføringsstrategien. Tidligere ble tall og rapportering gjort manuelt som gjorde at det var en større sjanse for feilmargin, nå kan man benytte maskiner som er programmert til å utføre spesifikke oppgaver og feilmarginen vil minimeres.

Bilde: https://bookis.com/no

Hva er Bookis?

Bookis ble lansert så sent som i 2017 av to grundere Arne-Morten Willumsen og Lasse Brurok. Bakgrunnen for ideen begynte med at de to gründerne så et det ikke fantes en enkel måte å kjøpe og selge brukte bøker på i markedet, det var kun kjøp av nye bøker, og dette førte til at bøker ble gjenglemt i esker eller bokhyller. Det blir kjøpt over 31 millioner bøker hvert år i Norge, det er kun et fåtall som selges brukt.

Forretningsideen dreier seg om kjøp og salg av brukte bøker, samt nye bøker. Det var nettopp kjøp og salg av brukte bøker som var ideen når de starten firmaet, etter kort tid så de en interesse i markedet for kjøp og salg av nye bøker også. Det er en spennende ide med tanke på at man reduserer forbruket av nye bøker, et gammel bokeksemplar vil kunne få en renessanse i en ny eier som fører til at man unngår unødvendig forbruk av nye bøker. De fleste kjenner seg sikkert igjen i det å oppbevare bøker som ikke blir lest, med Bookis har man mulighet til å selge gamle bøker slik at man slipper å lagre bøkene i skap eller i hyller. Ambisjonen til selskapet er å være best på kundeopplevelse og teknologi, og for øyeblikket er Bookis Nordens største markedsplass for nye og brukte bøker.

Med andre ord er Bookis en digital plattform for kjøp og salg av nye og brukte bøker, de sørger også for lave priser samt en enkel friksjonsfri kjøp – og salgsprosess for brukerne, og dette i tråd med dagens gjenbrukssamfunn.

Bookis har allerede oppnådd over 150.000 brukere på sine plattform og en omsetning i 2020 på 15.5 millioner som er dobbelt så mye som i 2019.

Schibsted investerte i Bookis:

Schibsted invisterte relativt tungt i Bookis med et engangsbeløp på 12 millioner ved andre kvartal 2020. At Schibsted gikk inn med et stort beløp i en så usikker periode som den første lockdownen av samfunnet på grunn av korona epedemien, viser tydelig tegn på potensialet Bookis besitter. Schibsted går inn i selskapet med et langsiktig perspektiv, og med høye ambisjoner. Et naturlig samarbeid siden Bookis har vokst raskt på relativt kort tid, derfor vil Schibsted kunne bidra med markedsføringskunnskaper og kapasitet, og disse aspektene er vesentlig for at bedriften skulle kunne vokse ytterligere.

Schibsted er et Norsk mediekonsern som består av «Nordic Marketplaces, News Media og Next». Det er nettopp innenfor markedsføring Bookis trolig vil kunne høste frukter av samarbeidet med Schibsted, blant annet fordi de har kjøpt opp kjente bedrifter som «Aftenposten» og «VG». Man ser allerede nå ett år etter investeringen en økning av Bookis i form av markedsføring, og det er betydelig flere som har kjennskap til plattformen. En av hovedgrunnene er at Bookis har blitt med synlig i nett og papir aviser etter samarbeidet.

Er det en sammenheng mellom investeringen og den økte synligheten i medier? Og hvordan har en startup greid å oppnå så stor eksponering når de har en tilsynelatende lav omsetning?

Dette er spørsmål man må stille seg, det er ingen tvil om at Schibsted besitter verdifull kompetanse og ressurser innenfor plattformene de driver, som igjen gir Bookis markedsfordeler innenfor sin egen markedsføring. Med årlig økning i omsetninger og hvor raskt selskapet utvikler seg vil det være naturlig for en aktør som Schibsted å se på et langsiktig samarbeid.

Målgruppe og ekspandering:

Den viktigste målgruppen til Bookis er studenter, siden man kan kjøpe brukte studiebøker til en rimelig penge. Høysesongen til bedriften og den største pågangen er i Januar og August, det er ikke så rart siden semesterstart for studenter er i disse periodene. Brukte selv kjøp av brukte studentbøker for dette semesteret via Bookis sin plattform, og det fungerte veldig fint uten noen komplikasjoner.

Selskapet ønsker å utvide seg utenfor landegrensene, og har allerede ekspandert til det svenske markedet og ser på en videre ekspansjon i Europa.

Hvordan fungerer Bookis?

Som nevnt tidligere går plattformen ut på at privatpersoner legger ut brukte bøker til salg, man kan også kjøpe brukte bøker av andre privatpersoner, dette kan gjøres på to ulike måter:

1. Man kan velge om man vil møte selgeren selv, da betaler man kun prisen for boken og slipper en såkalt plattformavgift. Det vil si at Bookis ikke tjener på «møtes» levering.

2. Den andre måten som de fleste bruker er levering av boken med «helt hjem», dette er et leveringsselskap som også er eid av Shchibsted. Med denne måten å gjøre det på betaler kjøper for boken, fast fraktpris kr 45 og en plattformavgift på 19 kr. Videre vil kjøper kunne minimere fraktkostnaden ved kjøp av flere bøker samtidig fra samme selger, men kun i et gitt tidsrom.

Det vil si at Bookis tjener 19 kr på hver bestilling som benytter seg av helt hjem levering. Plattformavgiften menes med at selskapet tilrettelegger leveransen mellom selger og kjøper som et slags mellomledd, slik at du som kjøper får leveransen på døren. Når det gjelder betalingstjeneste benytter Bookis seg av Stripe, betaling går gjennom Stripe sitt system når kunden benytter seg av «helt hjem» levering eller kjøp av nye bøker.

Det har vært spennende og lærerikt å sette seg litt inn i en bedrift som Bookis, og hvordan deres plattfortjeneste fungerer. Jeg har vært i kontakt med en av de ansatte som har gitt meg en bedre forståelse på hva slags fokusområde bedrifter har, men også den ekstremt spennende reisen bedriften har hatt fra å være en startup til å bli en anerkjent digital plattform i Norge. Gleder meg til å følge med på utviklingen til bedriften og hva de klarer å utrette i fremtiden.

  • Ulrik Reinaldo Berglann

Kilder:

https://schibsted.com/news/schibsted-investerer-i-bookis/

https://bookis.com/no

https://www.atea.no/siste-nytt/en-digital-plattform-gir-deg-kontroll-pa-dataen/

https://shifter.no/nyheter/bookis-slo-alle-rekorder-i-2020-na-vil-de-selge-mer-enn-bare-boker/200370

https://helthjem.no/?gclid=CjwKCAiAr6-ABhAfEiwADO4sfQoZtV6oKO70v1QFySvhnRTJqa_UfAOTy6yHHaVpRLMFpX2m7pbPyBoCLwQQAvD_BwE


1 kommentar

  1. Veldig spennende innlegg, Ulrik! Ikke minst, god kildebruk 🙂

    Når du forklarer Bookis som digital plattform, så nevner du at poenget er kjøp og salg av nye og brukte bøker. Men tenk over begrepet plattformtjeneste/delingsplattform. Hele verdien i disse plattformene er at de tilrettelegger for en form for interaksjon mellom flere ledd (som kjøper og selger), og at det er brukerne av plattformen som skaper verdien. For du nevner det egentlig så fint når du sier «Plattformavgiften menes med at selskapet tilrettelegger leveransen mellom selger og kjøper som et slags mellomledd, slik at du som kjøper får leveransen på døren.». Er det ikke dette som er så positivt med Bookis generelt?

    Og hva med transaksjonskostnadene. Hva er det Bookis gjør for å senke disse hos brukerne, og hvorfor er det så viktig at forbrukerne har lave transaksjonskostnader?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *