AI og maskiners inntreden

Kunstig intelligens

Som jeg innledet det siste blogg innlegg med har kunstig intelligens blitt en viktig del av våre menneskers hverdag. Mange av oss tenker ikke over hva kunstig intelligens gjør og hvor stor betydning det har når det gjelder vårt daglige liv, og utgjør en stor del av hverdagen vår. I denne spalten skal vi gå litt mer i dybden og se på hva andre mener om dette temaet. Vil kunstig intelligens og roboter kunne ta over og utkontraktere eksisterende arbeidsplasser?

Når vi snakker om kunstig intelligens kan det være vanskelig å tolke hva det egentlig går ut på. Det kan defineres på mange ulike måter, siden det omhandler så ekstremt mange forskjellige deler av den digitale verden.  En av definisjonene man kan definere kunstig intelligens på er at det er vi som mennesker som lærer opp ulike systemer til å kunne lære av seg selv. Innenfor maskiner har det vært en stor økning innenfor det å kunne ta for seg store mengder data som igjen effektiviserer arbeidsoppgaver for organisasjoner. Det at vi kan benytte oss av maskiner som kan behandle enorme mengder data gjør at arbeidsdagen har blitt betraktelig mye enklere, og om det ikke hadde vært slik ville vi hatt lange arbeidsdager. Det kan tenkes at om vi hadde måtte gjøre alt dette selv ville vi sannsynligvis fått en mye senere og et mindre godt resultat. Takket være den kunstige intelligensen og roboter kan vi overlate store deler av disse tidskrevende og tunge arbeidsoppgavene til dem.

For min del er det mest fascinerende innenfor maskinlæring hvordan vi mennesker har klart å automatisere maskiner til å gjenkjenne komplekse mønstre og gjøre fornuftige beslutninger basert på data.  Bruken av nok algoritmer gjør at maskiner klarer å forstå, endre adferd og lære av situasjonen slik at de kan endre på mønsteret til neste gang en slik situasjon oppstår
.
Det er interessant å tenke på at det er opp til oss mennesker hvor smart og hvor effektiv en maskin klarer å lære av sine egne feil. Alt handler om hvor mye næring vi gir disse maskinene i form av algoritmer og dette kalles også for «Big Data».  Kort fortalt er det ny teknologi som gjør det mulig for oss å analysere større og mer komplekse mengder data hurtigere og mer nøyaktig. Big Data har allerede fått en verdiskapning innenfor faktura og betalingsprosesser, der roboter kan finne ut av uidentifiserte innbetalinger. Oppstår det en situasjon der en kunde ikke har betalt fakturaen i tide, kan man ved bruk av Big Data lære opp maskiner til å se på andre eksisterende kunder som ligger inne i systemet for å finne en løsning. Med Big Data kan maskiner se på kundehistorikken til eksisterende kunder som har en lik sak og bruke dette for å finne en fornuftig løsning.

Kunstig intelligens og digitaliseringen har hatt en rasende fart, spørsmålet man må stille seg er om det er en forsvarlig utvikling? Det er en rekke spørsmål knyttet til etikk og de mulige konsekvensene samfunnet står ovenfor ved en fremvekst av kunstig intelligens.

Personvern:

Som jeg nevnte i sist blogginnlegg stilte jeg et åpent spørsmål rundt vårt eget personvern slik at informasjonen vi deler ikke misbrukes. Facebook og Google bruker våre private data til å analysere og få tilgang til hvordan vi tenker og dette selger de videre til høystbydende aktører. Er det noen etiske regler som styrer dette og regulerer hvordan de store organisasjonene bruker og innhenter vår data?  

Hvem styrer verden i fremtiden?

En rekke kjente personligheter har latt seg rive med rundt temaet kunstig intelligens og mange er skeptisk på hva fremtiden bringer. Alt fra Stephen Hawking (fysiker) til Elon Musk (grunnlegger av Tesla) advarer oss mot hva som kan bli en realitet i fremtiden. Vil kunstig intelligens utvikle seg i de baner at roboter tar over verden? Stephen Hawking som omtales av mange som kanskje verden smarteste mann utaler at han frykter at kunstig intelligens kan erstatte mennesker og at verden slik vi kjenner den i dag vil bli snudd på hode. Videre mener Stephen Hawkings at teknologien «enten vil være det beste eller det verste som noen gang har skjedd menneskeheten». Det samme skeptiske tankesettet deler Elon Musk (grunnlegger av Tesla) som er redd for at roboter blir stadig mer intelligente som kan føre til at om ikke så alt for lenge vil de være smartere enn oss. Videre mener han at med tiden vil roboter se på oss sånn som vi ser på maur. Vil dette være utryddelsen av menneskeheten og starten på tredje verdenskrig?

Westwrold er en serie som går ut på at vi følger «Dolores» og roboter som får etterhvert i serien flere egne tanker og meninger. Dette fører til et ønske om å bryte ut av fangenskapet og bli selvstendig som er grunnlaget for serien. Karakteren Dolores i serien Westworld blir mer intelligent og opparbeider seg evnen til å tenke og føle selv.  Det er kanskje ikke så rart at Elon Musk og Stephen Hawking er skeptiske til at roboter vil ta over verden, siden intelligens og bevissthet er nært knyttet sammen. Jeg tenker at selv om maskiner stadig blir mer intelligente vil det ikke være gitt at de kan få evnen til å føle smerte og ta inn over seg opplevelser.

Hvem vet hva som skjer i fremtiden og hvordan teknologien utarter seg. Det er en spennende tid vi har i vente, for hver dag som går vil ny teknologi dukke opp. Det er ingen tvil om at kunstig intelligens kan føre til utrolige ting. Bare se på de siste 50 årene hvor vi var da og hva som har skjedd på veien. For 50 år siden hadde vi ikke telefoner eller muligheter til å kommunisere via tekstmeldinger, nå er det vanskelig å se for seg et liv uten telefonen. Telefonen har blitt som et lite spebarn som trenger pleie døgnet rundt. Både Stephen Hawking og Elon Musk er positive til kunstig intelligens og hva det kan gjøre for oss i fremtiden. Men det er viktig å ha kontroll over utviklingen slik at teknologien ikke kommer ut av kontroll.

Vil digitalisering gjøre oss arbeidsløse?

Det er en del mennesker som er skeptiske til kunstig intelligens og hvor raskt det utvikler seg, og noen mener at utviklingen fører til at en del av de tradisjonelle arbeidsplassene forsvinner. Man ser allerede når at maskiner er satt inn for å hjelpe og effektivisere arbeidet, og dette tror jeg kan føre til et fruktbart samarbeid i fremtiden. Det har alltid vært jobber som forsvinner og det er en naturlig del av teknologien og farten vi har i samfunnet, men det fine er at det alltid dukker opp nye jobber. Det er ikke bare arbeidsplasser som trenger ingen eller liten utdannelse som vil merke endringene. Det stilles spørsmål rundt det at kanskje arbeidsoppgavene til leger vil endres på sikt. Om man setter det i perspektiv har en leger spesialisert seg innenfor et spesifikt felt gjennom utdannelsen sin og dette er det han/hun jobber som etter utdannelsen. Tenk om man hadde kommet så langt med teknologien at man hadde Big data og kunstig intelligente maskiner som hadde kunnskap om alle felt innenfor medisin? Hva hadde skjedd med de nåværende legene?

Mer spesifikt og konkret en jobb er jo enklere er det for et AI system å løse arbeidsoppgaven. Det vil være mulig å programmere og mate et AI system med all verdens forskning og info, som gir programvaren mulighet til å kunne gi en enda mer presis diagnose enn en aldri så erfaren god lege. Et slikt system som Harari beskriver i boken sin «Homo Deus» som også vil kunne kjenne igjen like symptomer slik at man kan forutse en sykdom eller pandemi som korona før den inntreffer. Jeg tror ikke at advokater eller leger vil miste arbeidsplassene sine, men en endring i en del av de klassiske arbeidsoppgavene kan vi anta.

Mulighetene er mange innenfor kunstig intelligens og det er mange meninger rundt fremtiden innenfor utviklingen av AI. Det er en spennende tid vi levere i og jeg er spent på hva som vil skjer de neste årene.

Jeg brukte for det meste linken Arne (foreleser) la ut her om dagen om kunstig intelligens, men jeg benyttet med også av andre linker som vis under. Når man leser seg litt opp innenfor dette er det lett å bli revet med og informasjonen man lærer seg er veldig interessant.

https://www.bbc.com/news/technology-30290540


1 kommentar

  1. Veldig interessant innlegg, Ulrik! Du skriver igjen et veldig godt innlegg 🙂 Gå gjerne gjennom teksten din når du har tid, for å legge inn flere referanser i løpende tekst, samt å kilde til bilder du har brukt. Hyperlink er nøkkelen her!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *